parodontologie

Parodontologie

Een gezond gebit is meer dan “geen gaatjes”. De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen.

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis. Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten. Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er echt klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van tussenruimtes. Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat een lelijk gezicht (te lange tanden) zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor parodontitis dan andere. Vaak blijken bepaalde bacteriën hierbij een belangrijke rol te spelen. Rokers, mensen met diabetes en stress lopen extra risico. Ook zwangerschap, verschillende systemische ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op parodontitis. Daarom is het belangrijk dat uw tandarts en mondhygiënist op de hoogte zijn (en blijven) van uw gezondheid.

Vragen

Hoe weet de mondhygiëniste dat ik parodontitis heb en niet gewoon ontstoken tandvlees?

Tussen een tand en het tandvlees zit een ‘zakje’ (pocket). In een gezonde situatie is deze niet dieper als 3mm. Indien u botafbraak hebt, kan deze meer dan 3 mm zijn en soms kan de tand een beetje loszitten. Met een speciaal instrumentje meet ze hoe diep de “pocket” is. Ook kan de mondhygiëniste/tandarts zien op de rontgenfoto’s hoever de bothoogte is.

Wat is het verschil van een parobehandeling en een gewone behandeling?

Een parobehandeling is anders dan gewoon het reinigen van de tanden en kiezen. Bij deze behandeling wordt ook goed gereinigd in de pockets. Dit kan eventueel onder verdoving. Een parobehandeling alleen is niet voldoende. Geregeld onderhoud is noodzakelijk, net zoals u uw tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: twee keer per dag poetsen én daarnaast minstens één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigen. Dat vraagt veel discipline van u en is motivatie erg belangrijk.

Afspraak maken

Wilt u teruggebeld worden door ons of u aanmelden als nieuwe patiënt? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met u op.

Indien het om meerdere gezinsleden gaat, mag u hun namen en geboortedatum onder het kopje “bericht” vermelden.





    Wij verstrekken uw gegevens niet aan derden, deze zijn uitsluitend voor eigen gebruik.