controle

Controle

Tandartspraktijk J-dental adviseert om elk half jaar op controle te komen. Het is een algemene check up om te weten hoe de algehele mondgezondheid is. Belangrijk is om te weten of het tandvlees nog gezond is, er geen gaatjes aanwezig zijn, er niet teveel slijtage is opgetreden de afgelopen periode, de stand van de tanden acceptabel is en/of de reeds gemaakte vullingen en kronen nog intact zijn.

Op indicatie zal de tandarts vragen om digitale foto’s te maken van uw gebit. De zogenaamde bitewings. Dit zijn foto’s van het zijaanzicht van uw gebit en deze zijn noodzakelijk om eventuele caviteiten tussen uw tanden waar te nemen, hetgeen kklinisch niet waargenomen kan worden. Ook kan het nodig zijn om een foto van de gehele kaak (een OPT) te maken. Dit is meestal in het geval van het opstellen van een behandelplan, om het kaakbot te beoordelen op bijvoorbeeld een aanwezige cyste en/of om een algeheel beeld te verkrijgen van het gebit en onderliggende kaakbot.

Bitewings worden meestal één keer per 2 jaar gemaakt en een OPT één keer per 3-4 jaar.

Vragen

Mag ik ook 1x per jaar voor controle ipv 2x per jaar?

Wij adviseren 2x per jaar zodat wij er vroegtijdig bij kunnen zijn, mocht er al sprake zijn van een klein gaatje of beginnend ontstoken tandvlees. Na een jaar kan de mondgezondheid matig zijn, waardoor meer behandelingen nodig zouden kunnen zijn.

Mag ik de digitale foto’s weigeren te maken?

U kunt deze foto’s weigeren, echter dan kan de tandarts eventuele cariës (bacterien) onder vullingen of tussen de kiezen niet vroegtijdig constateren. Als er dan ineens een caviteit (gaatje) is, dan kon de tandarts dat niet eerder weten. Weigeren is dan op eigen risico.

Haalt de tandarts tijdens de controle gelijk het tandsteen weg?

Het verwijderen van tandsteen is geen onderdeel van de controlebehandeling, maar wordt in zeer  sommige gevallen wél na de controle uitgevoerd. Meestal word u doorverwezen naar de mondhygiënisten voor een vervolgafspraak. Zij kunnen u meer tijd en aandacht geven en u de nodige instructie geven om zo het gebit na de behandeling ook schoon te kunnen houden.

Afspraak maken

Wilt u teruggebeld worden door ons of u aanmelden als nieuwe patiënt? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met u op.

Indien het om meerdere gezinsleden gaat, mag u hun namen en geboortedatum onder het kopje “bericht” vermelden.

    Wij verstrekken uw gegevens niet aan derden, deze zijn uitsluitend voor eigen gebruik.