kroon-brug

Behandeling Kroon- en Brugwerk

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een op maat afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vast gecementeerd op de tand of kies. Het advies voor het vervaardigen van een kroon is:

  • als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken
  • als er een te grote vulling in de tand zit en de kans op breuk groot is
  • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken
  • als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen
  • als er een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Het element is hierdoor verzwakt en zal op den duur brosser worden.

Uiteraard wordt pas tot behandeling overgegaan als de patiënt het eens is met het advies.

Het verzorgen van een kroon of brug is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging – minimaal één keer per dag, naast het nromale poetsen, tussen de tanden reinigen – is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn de op maat afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op de pijlers passen en een brugtussendeel(dummie). Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.
Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben: Om beter te kunnen kauwen. Verbetering van het uiterlijk. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaat uitgroeien Als tanden of kiezen ontbreken, dan kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien.

Vragen

Als ik echt geen kroon wil, is er dan een andere oplossing mogelijk?

Grote vullingen of beschadigingen worden soms voor lange tijd met composiet (hard wit vulmateriaal) gevuld. Tegenwoordig kan een vulling redelijk volstaan. Maar als er te weinig retentie voor de vulling is, dan zal er te zijner tijd toch een kroon moeten. Het trekken van de tand of kies (extractie) kan soms ook nog een alternatief zijn. Na het trekken van de tand of kies wordt besloten de situatie zo te laten, of de getrokken tand te vervangen door een brug, een implantaat, een frameprothese of een partiële prothese.

Afspraak maken

Wilt u teruggebeld worden door ons of u aanmelden als nieuwe patiënt? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met u op.

Indien het om meerdere gezinsleden gaat, mag u hun namen en geboortedatum onder het kopje “bericht” vermelden.





    Wij verstrekken uw gegevens niet aan derden, deze zijn uitsluitend voor eigen gebruik.