kinderen

Kinderen

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om uw kind al voor de tweede verjaardag, mee te nemen naar de tandarts. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar (muv kronen en bruggen op kiezen en de kosten voor een beugel). U kunt uw kind meenemen tijdens uw eigen halfjaarlijkse controle, zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts. Is het zo dat u er als ouder bij blijft, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen. U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.

Sealen bij de tandarts betekent het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in je kiezen. Meestal wordt er geseald kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgekomen. Er wordt geseald om de kans van gaatjes krijgen te verkleinen. Het sealen gebeurt met een kunststoflak. Om de lak goed te laten hechten worden de groefjes en putjes eerst goed gereinigd. Daarna worden de tanden met een zure vloeistof ruw gemaakt. Nu kan de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies worden gedaan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.

Vragen

Ik wil graag voorkomen dat mijn kind angstig wordt voor de tandarts. Wat kan ik het beste doen?

Het is raadzaam uw kind zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Vanaf hoe oud moet mijn kind naar de tandarts?

Vanaf drie jaar is het belangrijk dat uw kind zijn of haar eerste controle heeft. Het melkgebit is dan volgroeid. Voor kinderen jonger dan drie jaar is het raadzaam dat u hen meeneemt naar de tandarts als andere gezinsleden voor controle gaan. Zo raakt uw kind alvast vertrouwd aan de omgeving en de tandarts.

Mijn kind heeft een gaatje, maar is erg angstig. Hoe gaat de tandarts daarmee om?

Bij het eerste bezoek kijkt de tandarts alleen maar in de mond met een spiegeltje en verteld het kind dat het een “holletje” heeft, waarin “stoute kaboutertjes” wonen. Die kaboutertjes moeten weggehaald worden, anders wordt het kiesje of tandje alleen maar lelijker en zieker. Afhankelijk van de angst kan de tandarts besluiten een “tweede” kennismakingsgesprek te plannen. Bij dat bezoek worden alle instrumenten en materialen inclusief de “muggeprik” (verdoving) uitgelegd. Pas na de duidelijke uitleg en begrip van het kind wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor het vullen van het gaatje. Intussen kunt u uw kind net zo voorbereiden.

Afspraak maken

Wilt u teruggebeld worden door ons of u aanmelden als nieuwe patiënt? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met u op.

Indien het om meerdere gezinsleden gaat, mag u hun namen en geboortedatum onder het kopje “bericht” vermelden.





    Wij verstrekken uw gegevens niet aan derden, deze zijn uitsluitend voor eigen gebruik.